Brodd - eller inte brodd?

Ett ämne som jag ser återkommer varje vinter är just om man ska ha brodd på sin häst eller inte.
Åsikterna är många och spretar åt alla håll och kanter. För mig är denna fråga MYCKET enkel.
 
Många påstår att brodd skulle påverka vinklar, benstllningar och annat i hov och ben. Detta är en sanning med modifikation.
 
Har du endast traktbrodd (två broddar baktill på skon) så kan det påverka om hästen står och rör sig mycket på stenhårda ytor som inte släpper igenom brodden. Hästen står och går då i "högklackat" något som den inte är ämnad för. Det kan givetvis påverka då balansen blir felaktig för ytliga och djupa böjsenan vilket skapar påfrestningar på ytliga böjsenan och gaffelbanden.
 
Fyrbroddat däremot, tå- och trakbrodd, ger å andra sidan en jämn hov även på hårt underlag. Då får hoven samma vinkel som utan brodd och påverkar så sett inte vinklar och benställningar. Om du rider mycket och hårt på hård underlag så kan tåbrodden eventuellt ge "lite väl bra" grepp som kan inverka på ligamenten av att det bromsar upp lite väl mycket. Men å andra sidan: vem rider sin häst snabbt, mycket eller hårt på så pass hårt underlag? Gör man det är inte broddeffekten det stora problemet.
 
Sexbroddat kan man också ha, något som är vanligt på travhästar då de går i höga hastigheter och behöver så mycket grepp som möjligt. Vi i ridsporten har mycket sällan detta behov och därför ser jag ingen större mening med att gå in närmre på det.
 
Så vad ska man ha?
 
Well, jag säger fyrbrodd utan tvekan. Är det halt ute så är risken för fläkskador stor, dessa skador tenderar till att inte läka något vidare och hästen blir aldrig ridhäst igen. Många är oroliga och rädda för broddskador om hästarna går broddade ihop. Det är en rädsla som är skapad inom stallen men som sällan är befogad. De flesta broddskador är inte värre än en vanlig liten sårskada. Skulle skadan bli värre så är det för att sparken träffar så fel att det egentligen skulle kvitta om den var broddad eller inte. En spark på en led är skadlig med eller utan brodd. Djupa köttsår kan du få om du har onödigt långa brodd, det räcker i regel med med enkla "vinterbrodd".
 
När det för övrigt kommer till sparkskador så är en sparkande häst ett problem och ska inte gå med andra hästar. Hästar sparkar inte på varandra bara för att, det är faktiskt ytterst sällan hästar sparkar på varandra överhuvudtaget om de trivs ihop och varför ska du tvinga ihop två individer som inte trivs med varandra?
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Funderingar...

Jag börjar seriöst fundrera på hur jag ska få allt att gå ihop, redan nu stressar vi konstant mellan jobb och träning av hästar. Om vi nu har beordrad övertid, har haft det i höstas och däremellan har vi haft frivillig övertid med undertonen att om vi inte gör frivilligt så blir det beordrat. Frågan är hur länge detta ska pågå? Fortsätter det såhär så vet inte jag hur jag-vi ska få ihop det rent tidsmässigt.
 
Jag kikar runt lite på stallplatser för Frost, inte för att jag inte vill ha honom hemma utan för att jag känner att den tiden som det tar att göra i ordning honom för transport och därefter transporttiden till ridhus och tillbaka vore guld värd att kunna spara in på. Frågan är bara, vart skulle man ställa honom?
 
Det finns inte allt för många ridhus i krokarna här och framförallt inte som har boxar lediga....
Hittade en anläggning med ledig box som verkar helt enastående - Stannums ridcenter - men det är ju å andra sidan nästan 50 minuter enkelväg. Då tjänar man inte in tiden, dessutom när det ligger söderut och jag jobbar norrut.
 
Det är lite därför som vi har planer på att bygga ridhus, eller ja målet är ju en hel anläggning. Men en sak i taget och just nu renoveras huset och stallet. Därefter är tanken att ett ridhus ska uppföras, men så ska väl Trafikverket lösa hur E20 ska byggas ut och hur sidovägen ska ligga. Detta i sin tur påverkar ju hur och var vi ska bygga ut vår gård.
 
Usch, mycket tankar och funderingar kring allt! Nu måste jag dock packa mig iväg till jobbet för ännu ett dag-kvällspass - 12.30-21.15.
 
Hörs senare!
 
Här är en tanke på hur vi eventuellt skulle planera gården framöver
 
Allmänt | | Kommentera |

Tisdag!

God morgon på er!
 
Jag hann inte skriva något igår då jag var iväg hela dagen. Först var vi iväg med Frost och red i ridhuset därefter när vi kom hem var det bara att svida om och göra sig i ordning lite kvickt innan jag gav mig av till jobbet. Var hemma igen sent på kvällen och trött på få.
 
Vid 15.40 får vi mail från vår chef om att vi har beordrad övertid två timmar fram till torsdag kväll. Jag ska alltså klämma in ytterligare två timmar arbete i schemat idag eller på torsdag. Well, ja om jag inte åker in på min enda lediga dag på sju dagar - på onsdag, men det tror jag inte ens att jag får då veckovilan bryts. Med andra ord, antigen åka in tidigare idag eller stanna längre på torsdag.
 - Det är tur att jag inte har något att göra vid sidan av jobbet....?! Som till exempel stall och hästar att sköta, träna hästen - egentligen är det två som ska ridas, ta hand om mitt eget företag, aktivera hunden och så vidare. Ja listan är lång på vad som behöver göras och jag kan tycka att det räcker att jobba heltid på mitt jobb där jag är anställd. Jag menar så bra betalt är det inte för att jag skulle tycka att det var lönsamt att gå in och jobba utöver 100%.
 
Aja nog om det.
Jag tänkte berätta om hur det gick under gårdagens pass men det får jag göra lite senare. Nu måste jag dricka upp mitt kaffe och ge mig ut till stallet.
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp