Hets och hårda ord

Jag tänker på hetsen som alltid uppstår så snart det sprids en ögonblicksbild på en elitryttare med hästen i en position som inte anses vara "okej". Denna gången var det inte en dressyrryttare som det oftast är utan denna gången var det den franska hoppryttarinnan Penelope Leprevost som efter att hennes häst snubblat rejält och varit hundradelar från att gå omkull, stannar upp hästen lutar sig för att, troligen, se om det finns några sår på hästen och därefter kickar den rejält i sidorna och rycker därefter hästen ordentligt i munnen så att den tvärnitar efter att först ha hoppat fram för skänkeln. Detta repeteras inte bara strax efter igen utan även på andra sidan manegen.
 
För de flesta av oss så framstår detta helt vansinnigt, vi förstår inte heller meningen med det eller vilken nytta detta skulle kunna tänka sig ge. Samtidigt är många snabba med att kommentera händelsen med väldigt starka ord.
 
Nej jag anser inte att det Penelope Leprevost gjorde var rätt, jag skulle inte heller göra så själv. Däremot funderar jag på hur man som fullständig amatör, i många fall "skogsmulleryttare" kan döma en annan människa så hårt. Ingen av oss vet vad som försegick i Penelope Leprevosts huvud, kanske inte ens hon själv, i det momentet. Eller också gjorde hon det, men utan att känna varken henne eller hästen, totalt döma ut en människa och tillskriva henne sådana egenskaper är för mig en gåta.
 
Detta är som sagt inte första gången denna nätmobb vaknar till liv, det har vi sett förr. Kittel, Gal, Helgestrand, med flera, alla har de få stå ut med näthatet som haglar. Varför? På grund av några ögonblicksbilder, inte video som i Penelope Leprevosts fall utan bilder - screenshots ur filmer, men det är inte filmerna som visas - nej för då skulle alla se att det endast var ett ögonblick när något oförutsett hände.
 
Det som får mig att reagera på detta, är just att de som så starkt fördömmer detta och skriker högst - är de som aldrig någonsin själva har suttit på en häst av den kalibern. De har i bästa fall start någon lättklass tävling i någon gren och ser man på deras hästar så är det hästar som är så bristfälligt tränade att inte en muskel är byggd på rätt sätt eller rätt plats.
 
Kanske är det så att de som själva misslyckats är de som klankar ned på andra mest? 

Har man inte upplevt en situation själv så kan man inte veta hur och vad man själv gör i en sådan situation. 

Hur mång "hemska" ögonblicksbilder kan man inte hitta på var och varannan ryttares videos? Om man filmar sig varje ritt man gör i alla situationer?




Allmänt | |
Upp