Brodd - eller inte brodd?

Ett ämne som jag ser återkommer varje vinter är just om man ska ha brodd på sin häst eller inte.
Åsikterna är många och spretar åt alla håll och kanter. För mig är denna fråga MYCKET enkel.
 
Många påstår att brodd skulle påverka vinklar, benstllningar och annat i hov och ben. Detta är en sanning med modifikation.
 
Har du endast traktbrodd (två broddar baktill på skon) så kan det påverka om hästen står och rör sig mycket på stenhårda ytor som inte släpper igenom brodden. Hästen står och går då i "högklackat" något som den inte är ämnad för. Det kan givetvis påverka då balansen blir felaktig för ytliga och djupa böjsenan vilket skapar påfrestningar på ytliga böjsenan och gaffelbanden.
 
Fyrbroddat däremot, tå- och trakbrodd, ger å andra sidan en jämn hov även på hårt underlag. Då får hoven samma vinkel som utan brodd och påverkar så sett inte vinklar och benställningar. Om du rider mycket och hårt på hård underlag så kan tåbrodden eventuellt ge "lite väl bra" grepp som kan inverka på ligamenten av att det bromsar upp lite väl mycket. Men å andra sidan: vem rider sin häst snabbt, mycket eller hårt på så pass hårt underlag? Gör man det är inte broddeffekten det stora problemet.
 
Sexbroddat kan man också ha, något som är vanligt på travhästar då de går i höga hastigheter och behöver så mycket grepp som möjligt. Vi i ridsporten har mycket sällan detta behov och därför ser jag ingen större mening med att gå in närmre på det.
 
Så vad ska man ha?
 
Well, jag säger fyrbrodd utan tvekan. Är det halt ute så är risken för fläkskador stor, dessa skador tenderar till att inte läka något vidare och hästen blir aldrig ridhäst igen. Många är oroliga och rädda för broddskador om hästarna går broddade ihop. Det är en rädsla som är skapad inom stallen men som sällan är befogad. De flesta broddskador är inte värre än en vanlig liten sårskada. Skulle skadan bli värre så är det för att sparken träffar så fel att det egentligen skulle kvitta om den var broddad eller inte. En spark på en led är skadlig med eller utan brodd. Djupa köttsår kan du få om du har onödigt långa brodd, det räcker i regel med med enkla "vinterbrodd".
 
När det för övrigt kommer till sparkskador så är en sparkande häst ett problem och ska inte gå med andra hästar. Hästar sparkar inte på varandra bara för att, det är faktiskt ytterst sällan hästar sparkar på varandra överhuvudtaget om de trivs ihop och varför ska du tvinga ihop två individer som inte trivs med varandra?
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp