Vad får det kosta?

Ibland dyker det upp diskussioner som gör mig förundrad. Jag tänkte att jag skulle lyfta dessa lite då och då.
 
Så idag blir det diskussionen om vad en stallplats får kosta.
 
Oftast börjar disussionen med att någon frågar om ett visst pris är lagom för en stallplats, alternativt en allmänt ställd fråga i form av "vad betalar ni för er stallplats?"
 
Dessa följs åt med åtskilliga svar om att folk betalar allt mellan 500 kronor ´per månad till 4500 kronor per månad och enstaka gånger mer än så.
 
Dessa som betalar någonstans mellan 500 - 1500 kronor per månad stoltserar så om detta och anser att allt däröver är hutlöst dyrt. Vissa tycker att allt över 1500 kronor per månad inklusive allt är överpriser och förstår inte att folk är villiga att betala mer.
 
"Jag betalar bara 1200kr/månad för samma tjänster som du."
"Jag skulle aldrig betala så mycket för en stallplats!"
 
Jag skulle kunna citera hur mycket om helst, men det de flesta verkar missa är att Doris stallplats med box, 4 fodringar, ut-och insläpp alla dagar i veckan, hösilage, strö och ridhus för 4500 kronor per månad med största sannolikhet inte innebär samma typ av stallplats som Martins stallplats med till synes samma faciliteter och tjänster men som bara kostar 2500 kronor per månad. Med största sannolikhet så är Doris anläggning i betydligt bättre skick, med analyserat och väl utvalt hösilage och med fasta rutiner. Ridhusunderlaget sköts troligen efter alla konstens regler, hagarna är mockade och hela, stallet målat och rent och så vidare.
Oftast får man vad man betalar för och att påstå att en får precis samma sak för halva priset, då har man nog inte tänkt igenom det helt.
 
En box är en box men en box kan se väldigt olika ut och vara olika fräsch. Detsamma gäller resten av stallet och anläggningen.
 
Något som jag finner än mer roande, eller kanske irriterande, är att det oftast är samma personer som stoltserar med sina billiga stallplatser som gnäller över att hästskötare är underbetalda.....jag tror att ni ler lite snett nu eftersom de flesta av er förstår vart jag vill komma redan här.
 
En hästskötare ska helst ha minst 20 000 kronor i lön per månad (125 kronor per timme), så att de får ut runt 15.000 och på så sätt kunna leva "normalt" med en vanlig lön. Helst ska man ha vanliga arbetstider eller om inget annat OB-tillägg för kväll och helg. Lönen ska vara vit och alla skatter och försäkringar betalda. Så det innebär att stallägaren ska betala en summa på cirka 40 000 kronor per hästskötare istället för 3000-5000 kronor + stallplats för 4500 kronor + lägenhet för 5000 kronor + 10 träningar i månaden för 400 kronor per styck = 16500-18500 kronor per månad.
 
Om man nu sätter detta i relation till vad samma personer är villiga at betala för en stallplats, 500 - 1500 kronor per månad och gör berkningen på ett mellan tal . 1000 kronor per månad, så ser det ut såhär:
 
1000 kronor - billigt oanalyserat hö 300 kronor minus 200 kronor i strö = 500kr per månad
Så efter att ha gjort avdrag för ett billigt och troligen odugligt hö samt strö till den inackorderades häst så har stallägaren 500 kronor kvar som ska täcka kostnader för underhåll av anläggning och hagar. I underhållet ingår reparation av det som går sönder, mocka hagar, harva/sladda ridbanan, fylla på med underlag på ridbanan samt vattna och salta, måla stall och andra byggnader på anläggningen, byta hagtråd och stolp, glödlampor, el, och så vidare.
 
Hur många glödlampor får man för 500 kronor? Hur mycket el får man för samma summa? Disel till traktorn? Färg? Nya stolpar och brädor?
 
500 kronor lämnar inget över till det arbete och den tid om stallägaren lägger på att sköta om den inackorderades häst med fodringar, ut- och insläpp, tillsyn, vattning i box och hage.
 
Om vi istället räknar med att stallplatsen kostar 2500 kronor per månad, allt annat lika, alltså fortfarande det usla höt.
 
Då har stallägaren kvar cirka 1500 kronor kvar utöver den 500-ingen som går till udnerhåll av anläggningen.
 
Säg att det tar stallägaren 1 timme om dagen att sköta en inackorderad häst. Då har vi: 1500/30,5= 49,18kronor/dag vilket innebär att stallägaren får betalt cirka 50 kronor i timmen.
 
Jämför då stallägarens 50 kronor per timme med de 125 kronor per timme som samma personer anser att en hästskötare ska ha betalt.
 
Logiskt sätt att resoner?
 
Nej och märk väl att 50 kronor per timme är om stallägaren tar 2500 kronor per månad och inte de 500-1500 kronor per månad som så många förespråkade.
 
Så nu har vi alltså två viktiga punkter att lyfta:
  • En stallplats för 4500 kr/månad och en för 2500 kr/månad eller 1200 kr/månad är knappast detsamma. För även om samma saker ingår så är det olika kvalité på de sakerna.

  • Om man anser att en hästskötare ska ha en riktig lön så är det hyckleri att anse att en stallplats inte får koste mer än MAX 2500 kr/månad.
 
Så frågan som en kan ställa sig är:
 
Varför ska stallägaren betala för att någon annan ska få äga en häst och rida?
 
Och följd frågan:
 
Skulle du själv betala en främmande människas häst, bil, nöje, lägenhet jag vad som helst?
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp